Optikai szintezők

A szintezőműszer

 

Mire használható: az egyik legfontosabb geodéziai és építőipari munka a szintezés. A szintező műszer segítségével magasságkülönbségeket mérünk. Így lehetőségünk van arra, hogy a munkaterületen vízszintes referencia síkokat jelöljünk ki, illetve megmérjük egy terület domborzati viszonyait.

 

A szintező műszerek fajtái: három fő csoportot különböztetünk meg. Ezek a következők libellás, automatikus és digitális szintező műszerek.

            -          libellás szintező műszer: ezt a műszer fajtát napjainkban már nem gyártják. A műszer tengelyének függőlegesítését a három talpcsavar és a szelencés libella segítségével végezzük. Amikor a libella jól be van állítva, akkor a cél felé fordítva a távcsövet a csöves szintező libella középre állításával az állótengely maradék hibáját kijavítjuk. Ekkor a távcsövünk irányvonala nagy pontossággal vízszintes síkban van. A mikor elfordítjuk az állótengely körül a távcsövet, akkor az állótengely maradék hibáját ismételten ki kell javítanunk a szintező libella segítségével. A fentiekből látható, hogy a műszer használata nagy odafigyelést kíván, továbbá viszonylag lassú a használata.

            -           automatikus szintező műszer: napjainkban szinte kizárólag ilyen megoldású szintező műszereket gyártanak. Az állótengely függőlegesítése megegyezik a libellás műszerrel. Viszont a tengely függőlegesítésből adódó maradék hibák kijavítását az optikai tengelybe beépített  ingaszerkezet (kompenzátor) biztosítja (ettől a megoldástól automatikus a műszer). Ezáltal a műszer tengelyének függőlegesítése után - a távcső helyzetétől függetlenül- a műszer irányvonala mindig vízszintes síkban lesz. Az ilyen megoldású műszerekkel viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet dolgozni.

            -           digitális szintező műszerek: az automatikus szintező műszerek egy továbbfejlesztett változata. Beállítása azonos az előbbivel. A különbség annyi, hogy a szintezőlécre történő méréseket digitálisan is le tudja a műszer olvasni a műszer, így kiküszöbölhető a mérésekből a személyi hiba, amely a vizuális leolvasásokat terheli. Általában bizonyos távolságig meg tudja mérni az álláspont és a szintezőléc közötti távolságot is. Használatához speciális kódléc szükséges.

 

Hogyan használjuk: a műszer használatához általában szükség van egy műszerállványra és egy szintezőlécre is. Első lépésben a műszerállványt állítsuk fel a kijelölt helyen, lehetőleg úgy, hogy az állványfej viszonylag síkban legyen. Ez után rögzítsük az állványhoz a szintező műszert. A műszer, magassága, akkor van jól beállítva, ha a mérő ember szemmagassága az okulár magasságában van.

Ez után végezzük el a műszer állótengelyének függőlegesítését a talpcsavarok segítségével (a szelencés libella buborékja legyen a kör közepén) fordítsuk el a műszert 180 fokkal és ellenőrizzük, hogy a libella középen marad-e. Akkor fogadható el a libella szabályozottsága ha a buborék a körön belül marad ( ha a körön kívül van a buborék, akkor azt be kell szabályozni, ha nem tudjuk vigyük el szervizbe). Ez után a szintező lécet állítsuk a kívánt helyre ( max. 50m 32x-es nagyítású műszernél), majd forduljunk a távcsővel a léc irányába és a durva irányzékkal célozzuk meg a lécet. A műszerbe nézve állítsuk az okulár szálkeresztjét a szemünkhöz, majd a képállító gomb segítségével állítsuk élesre a szintezőlécet. A mérés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a műszer ingaszerkezete működik-e. Ezt úgy tehetjük meg, hogy óvatosan az újunkkal megütögetjük a műszert, közben folyamatosan nézzük a szintező lécet. Jó működés esetén látjuk az inga lengéseit, mely mindig ugyan abba a pozícióba áll meg. Ha minden rendben volt elkezdhetjük a mérést, leolvashatjuk a szintezőlécről a magassági adatot. Még egy fontos dolog amire figyelni kell: ha a műszer hőmérséklete nagymértékben eltér a környezeti hőmérséklettől, akkor a mérések előtt várjuk meg, amíg a műszer belső hőmérséklete átveszi a környezet hőmérsékletét.

 

A szintező műszer tárolása, karbantartása: általánosságban elmondható, hogy a tárolással és a karbantartással nem szeretnek az emberek foglalkozni és minimális figyelmet fordítanak rá.  Maga az eszköz egy terepi mérésre szolgáló berendezés, de a por és vízállósága nem egészen ezt mutatja. A legtöbb műszer IP54 védettségű (International Protection Marking) az első szám a szilárd szennyeződések elleni védelem az 5 azt jelenti, hogy por ellen védett, de kisebb porbehatolás megengedett, a második szám a víz elleni vésetséget mutatja a 4 azt jelenti, hogy freccsenő víz ellen védett, de enyhe beszivárgás megengedett. Amit ebből le lehet szűrni az a következő: ne hagyjuk a műszert az esőben állni, nem fontos az állványról levenni, de húzzunk rá egy védő fóliát. Lehetőleg kerüljük a poros helyeken történő mérést. Ha a műszer vizes lett addig ne tegyük a tároló dobozba, amíg meg nem szárad.

Miután egy ingaszerkezet szabadon mozog a műszerben, ezért vigyázzunk arra, hogy a műszert ne érje nagy rázkódás, esetleg leesés.

A műszer optikai elemeket tartalmaz ezeket alkalmanként tisztítani kell, puha száraz törlő kendővel töröljük át ezeket az elemeket.

A műszert lehetőleg azonos hőmérsékletű és páratartalmú helyen tároljuk.

 

 

1